Насловна Политика Абазовић: Наше идеје се остварују!

Абазовић: Наше идеје се остварују!

Грађански покрет (ГП) УРА никада неће дозволити да се на било који начин угрози грађански и секуларни концепт државе Црне Гора, поручио је лидер те партије Дритан Абазовић, додајући да не сматра да предложени састав будуће Владе угрожава те темељне принципе.

Абазовић је у интервјуу агенцији МИНА казао да је УРА апсолутно спремна да се, по цијену напуштања власти, супротстави евентуалним притисцима у том правцу, и да то не треба ни да буде у агенди будуће Владе.

На питање да ли су гласачи коалиције „Црно на бијело“, који су махом грађанске оријентације, изневјерени саставом будуће Владе, с обзиром на то да у њој нема представника мањина и да се многи од кандидата за министре повезују са Српском православном црквом, он је рекао да не треба да брину.

-Ниједан гласач коалиције Црно на бијело нема разлога за страх везано за то да ли је направио праву ствар на изборима. Наша платформа која је била за грађанску, европску и еколошку државу добила је подршку, и она се на неки начин остварује, казао је Абазовић.

Како је навео, нова Влада још није изабрана, и није стигла да уради ниједну добру, или лошу ствар коју би требало критиковати.

Тек након одређеног периода, ми ћемо моћи да кажемо да ли се наше програмске политике реализују, или Влада ради нешто супротно ономе што су била наша изборна начела, појаснио је Абазовић.

Он је рекао да је сагласан са тим да постоје одређена персонална рјешења чији јавни ставови не кореспондирају са оним што је вриједносни систем коалиције Црно на бијело и ГП УРА.

Али, да ли неко мисли да је могуће направити владу коју ће дјелимично или доминантно да подрже десничарске снаге у парламенту, а да немамо ниједно персонално рјешење са чијим ставовима у прошлости нећемо моћи да полемишемо, упитао је Абазовић.

То, како је навео, није реално ни у Црној Гори, ни ван ње. „Ако ме питате да ли бих изабрао нека другачија персонална рјешења у новој Влади да сам којим случајем мандатар, сигурно да бих то урадио. Али морамо да знамо да различити људи имају различите перцепције, и да желе тим са којим могу да раде“, додао је Абазовић.

Нијесу угрожени секуларност и грађанско устројство

Он је казао да не сматра да су предложеним саставом Владе угрожена секуларност и грађанско устројство државе, истичући да УРА никад не би подржала владу која би угрозила та темељна начела.

Ми и даље немамо Владу, и не можемо да цијенимо резултате нечега чега нема. Дакле, нико од нас неће дозволити да се на било који начин угрози грађански и секуларни концепт који Црна Гора има, истакао је Абазовић.

На питање да ли ће посланици ГП УРА у парламенту ускратити подршку евентуалним предлозима закона који би ишли у правцу кршења тих уставних начела, и да ли је УРА спремна да се, по цијену напуштања власти, супротстави евентуалним притисцима у том правцу, он је одговорио да је „апсолутно спремна“.

Што се тиче ГП УРА и коалиције Црно на бијело, никаква законска рјешења која би довела у питање грађанску Црну Гору и њену секуларност, не долазе у обзир, поручио је Абазовић.

Према његовим ријечима, то и не треба да буде у агенди будуће Владе.

У супротном, та влада не може да има подршку, нити та законска рјешења могу да имају 41 глас уз помоћ наша четири, истакао је Абазовић.

Он сматра да будућа Влада није затворена ни за кога.

Само мислим да је мандатар, по неким личним преференцијама, јер му је то омогућено, усљед непостојања ширег договора да у њу уђу политичари, направио селекцију људи са којима он има лакшу комуникацију и са којима мисли да може да постигне бољи резултат, појаснио је Абазовић.

На питање да ли, с обзиром на бројне критике представника коалиције За будућност Црне Горе на рачун мандатара, сматра да се може десити да Влада не буде изабрана на сједници Скупштине заказаној за 2. децембар, Абазовић је одговорио да не очекује никаква изненађења.

Он је казао да поштује све ставове, и да мисли да сви аргументи који су се чули за и против стоје.

Нијесмо могли доћи до перфектног рјешења, нити мислим да игдје на свијету постоји идеална влада, али мислим да је ово велики корак напријед. У том смислу, очекујем да сви посланици ове три коалиције, а надам се можда још понеко, али тај број од 41 заиста не доводим у питање, рекао је Абазовић.

Коментаришући оптужбе Демократског фронта да је мандатар Здравко Кривокапић „подешавао“ нову Владу по захтјевима коалиције Црно на бијело, он је рекао да би, да је то тако, „сигурно имали бољу Владу него што је она сад“.

-За све критике које могу да чујем од неких лидера ДФ-а имам само једно питање – да ли су они стварно жељели промјене у Црној Гори? Кад буду одговорили на то питање, мислим да ће бити разријешена читава ситуација везано за било коју будућу владу, додао је Абазовић.

На питање да ли ће бити потпредсједник Владе и министар одбране, како је предложио мандатар, и да ли му је можда понуђен неки други ресор, Абазовић је рекао да остаје при својим ранијим ставовима.

Мандатар ми је рекао да би волио да будем једини потпредсједник Владе, задужен за сектор безбједности. Ако он остаје при томе, ја сам спреман да прихватим ту дужност, али ако он има неке друге планове – немам никакав проблем да не будем дио тога, прецизирао је Абазовић.

Он је рекао да му није познато ко ће бити министар унутрашњих послова, и да постоји неколико кандидата.

ражили смо најбоља рјешења. У сваком случају, много је важно да останемо фокусирани и да добијемо праву особу на том мјесту, додао је Абазовић.

Најновији чланци

Смјене у полицији: Сјаши К…., да узјаше М…..!

Директор Управе полиције Зоран Брђанин наставио је са смјенама начелника одјељења безбједности, сазнаје Портал „Дана”. Дугогодишњи инспектор криминалистичке полициjе Далибор Шабан нови је начелник ОБ Цетиње умjесто Игора Поповића, у ОБ...

Студија „Globesc“-а: Црна Гора проруски члан НАТО-а, већина грађана схвата Русију као братску земљу!

Црна Гора је земља која је највише проруска од свих чланица НАТО алијансе, закључак је извјештаја ГЛОБСЕЦ-ове студије о утицају Русије на земље Централне...

Данас је Ђурђевдан!

Српска православна црква и верници данас славе Светог Георгија, једног од девет великомученика и првих страдалника за хришћанску веру. Обичај је да се плету...

Анте Старчевић: Историја геноцида над Србима!

Др Анте Старчевић био је најпре Илир и Југословен. Писао је и у српским новинама у Војводини. 1851. тражио је место професора на Лицеју...

Матија Бећковић: Генетски инжињеринг у Црној Гори није успио, Ђукановић да се склони са полице!

-Поклич “Не дамо светиње” не своди се само на не дамо храмове него значи и не дамо језик, не дамо писмо, не дамо име,...