Насловна Политика Абазовић: Влада за наредних мјесец дана, биће и имена ван Црне Горе!

Абазовић: Влада за наредних мјесец дана, биће и имена ван Црне Горе!

Лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић казао је да је његова прогноза да ће у наредних мјесец, без робовања датумима, бити формирана прва демократска влада откад постоји вишестраначје у Црној Гори. Најавио је да ће у влади бити и нека имена која су мање позната јавности, а који су каријере градили у признатим свјетским институцијама.

Наводећи да је био оптимиста и кад многи нијесу вјеровали да се нешто може урадити на изборима у Црној Гори, Абазовић је у Јутарњем програму Телевизије Црне Горе (ТВЦГ) казао да се нада учешћу и мањинских партија у новој влади.

Мислим да ће наредна влада, поред људи који су познати јавности, имати неколико врло занимљивих имена који су мање познати јавности или нијесу до сада били познати, који су обављали значајне послове у Црној Гори или су каријере градили у врло признатим свјетским институцијама, рекао је Абазовић.

Буду ли се сложиле све коцкице, Абазовић каже да ће сва памет, која је стицајем околностима била ван наше земље, бити упрегнута да помогне наредној влади да се избори са значајним проблемима који су се наталожили.

На питање има ли помака кад је у питању подјела ресора, Абазовић каже да је направљена динамика коју је предвидио мандатар Здравко Кривокапић.

Имаћемо циклусе кроз које ће се дешавати преговори, али та усклађивања су почела, Исказане су преференције неких групација, неке нијесу исказале своје преференције. Морамо да видимо ко су људи, да видимо њихове ЦВ-е. Сигуран сам да ћемо на крају имати најбољи избор, рекао је Абазовић.

Абазовић је рекао да нема полицијску заштиту, али да се налази под полицијским надзором у одређеној мјери. Око свега тога, каже, не жели да прави спектакл, иако је, наводи он, имао одређене непријатности што је саставни дио посла.

На питање очекује ли да ће мањине ући у Владу, Абазовић је рекао: „Ко год не уђе власт, горе по њих. Најважније је да ми отворимо врата за све странке које желе да учествују. Ми смо се јасно одредили према томе“.

-Ко жели, имаће прилику, ко не жели то је апсолутно његово легитимно право. Ми морамо да правимо дисконтинутите, и то није компатибилно са интересима одређених партија. И то је једини разлог зашто они не желе да партиципирају, сматра Абазовић.

Ако је неко, како је рекао, замислио да државу користи као полигон за приватне интересе преварио се.

Ако жели да користи институције система да би имао Завод за запошљавање за своју партију, мислим да су се мало преварио. Ако им ти принципи и даље стоје као приоритетни, логично је да не партиципирају у влади, јасан је Абазовић.

Он очекујем позитивне разговоре мандатара са једном мањинском листом.

-Бошњачка странка се још није одредила. Без обзира на то ми морамо да кренемо. Мислим да то није нешто што ће оптеретити преговоре, рекао је Абазовић.

Говорећи о томе је ли УРА издала бирача зато што влада неће бити у потпуности експертска, Абазовић је казао да се тој партији од 31. августа до 24. септембра дуплирао број чланова. То је, сматра он, процес који ниједна партија није никад доживјела у Црној Гори

Подсјећа да су идеју експертске владе увели у политички живот Црне Горе: „Ја сам одушевљен бројем људи који се јавио нама и професору Кривокапићу, који нуде своју биографију и своју помоћ, не да би били партијски активисти, него су препознали концепт експертске владе“.

Промјене се, каже, не могу десити ако не дође и до промијене мишљења.

На питање плаши ли се пријема нових чланова у партију на чијем је челу, те је ли забринут да међу њима нема лојалних и поузданих људи који ће га издати, Абазовић је одговорио: „Не разумијем шта ви желите, желите ли да забранимо људима да приступе, они могу онлине да приступе“.

Најновији чланци

Милан Кнежевић: Ново тужилаштво ће морати да отвори Милове рачуне, утврди чија је вила на Горици и како ДПС пере паре!

Милан Кнежевић, посланик ДФ-а, сматра да су новим законима о тужилаштву отворена врата за правду. -Ону правду које смо толико били жељни, а сви смо...

Након више мјесеци: Укинут полицијски час!

Усљед повољног тренда епидемиолошке ситуације у Црној Гори, од 12. маја до четвртка, 20. маја, важиће нове, либерализоване мјере, навели су из Министарства здравља. -...

Додик: Залажемо се за спровођење Дејтонског споразума

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да се Република Српска залаже за спровођење Дејтонског мировног споразума чијим Анексом четири...

Желидраг Никчевић: Хандке, Лепосавић, Сребреница!

Зашто Гугл, врховни командант интернет свезналицâ, тако хитро повезује имена из мог старинског, скромног наслова? Шта смо му скривили, овако епохално небитни, изгубљени у...

Званична посјета: Весна Братић 13. и 14. маја у БЕОГРАДУ!

Министар просвјете, науке, културе и спорта, Весна Братић, 13. и 14. маја боравиће у Београду, гдје ће се састати са потпредсједником Владе Србије и...